Ik woon in:

zo doe je dat

Afval scheiden

Afval scheiden is tegenwoordig voor de meeste huishoudens heel gewoon. Maar waarom scheiden we ons afval en hoe scheid je het beste?

Voordelen afval scheiden

 • Behoud van grondstoffen
  De grondstoffen uit onze aarde zoals zilver, koper of zink zijn niet oneindig en kunnen opraken. Door afval te scheiden halen we grondstoffen uit het afval in plaats van uit de aarde.
 • Beter voor het milieu
  Ongesorteerd afval wordt verbrand of gestort. Dat is belastend voor het milieu. Door afval te scheiden verkleinen we de afvalberg.
 • Het is goedkoper
  Restafval aanbieden kost geld, terwijl je de meeste afvalstromen gratis kunt aanbieden.

Door afval goed te scheiden houd je dus minder restafval over. Dat betekent minder kosten op het einde van het jaar. Maar hoe dan? Waar begin je? Met deze tips kom je al een heel eind.

Tips afval scheiden

 • Bakjes voor je dagelijks afval
  Zet een bakje voor het GFT-afval op het aanrecht en plaats bakken voor PMD-verpakkingen, papier en glas in de keuken, bijkeuken of schuur. Zet ze niet te ver weg. Een PMD-bakje op de badkamer kan ook veel restafval schelen.
 • Kies een plek voor spullen die naar het milieupark kunnen
  Wijs een plek in huis aan zoals de garage of de kelder waar je spullen kunt verzamelen die je op het milieupark gratis kunt inleveren, zoals metaal en oud ijzer, harde kunststoffen en wit piepschuim.
 • Gebruik de afvalscheidingswijzer
  Bedenk bij alles dat je wil weggooien bij welke afvalstroom het hoort. Gooi het niet meer automatisch bij het restafval, maar gebruik de afvalscheidingswijzer. Je vindt de afvalscheidingswijzer ook in de Milieu App.
 • Weet wat je koopt
  Kies in de winkel producten waarvan de verpakking gerecycled kan worden of kies nog liever voor producten zonder verpakking.
 • Zet je afval op tijd buiten
  Activeer je alarm in de Milieu App, zo vergeet je nooit meer om je afval buiten te zetten.
 • Bied volle minicontainers of zakken aan
  Voor elke keer dat je restafval aanbiedt betaal je een tarief. Maak de container of zak zo vol mogelijk, dat bespaart je kosten. Wij besparen zo brandstof en uitstoot, omdat we niet bij elk adres hoeven te remmen en kiepen.

Je zal merken dat afval scheiden na een tijdje heel gewoon wordt. Heb je huisgenoten of kinderen? Betrek ze erbij. Laat de kinderen bijvoorbeeld een bordje maken voor het afval of speel samen een quiz.

Foto afval scheiden in de keuken

Hulp nodig?

Twijfel je? Gebruik de afvalscheidingswijzer in de Milieu App of op deze website. Heb je vragen? Wij helpen je graag!

Hulp bij afval scheiden

Twijfel je waar iets hoort? Gebruik de afvalscheidingswijzer.

Afvalscheidingswijzer

Milieu App

Met de Milieu App heb je altijd handige informatie bij de hand.

Meer informatie