zo doe je dat

Afval scheiden

Afval scheiden is tegenwoordig voor de meeste huishoudens heel gewoon. Maar waarom scheiden we ons afval en hoe scheid je het beste?

Waarom scheiden we afval?

  • Voor de grondstoffen
    De grondstoffen uit onze aarde zoals zilver, koper of zink kunnen opraken. Door afval te scheiden halen we de grondstoffen niet meer uit de aarde maar uit het afval.
  • Voor het milieu
    Afval dat niet is gescheiden, wordt verbrand of gestort. Dat is niet goed voor het milieu. Door afval te scheiden verkleinen we de afvalberg.
  • Het is goedkoper
    Restafval aanbieden kost geld, terwijl je de meeste afvalstromen gratis kunt aanbieden.

Door je afval goed te scheiden houd je dus minder restafval over. Dat betekent minder kosten op het einde van het jaar. Maar hoe dan? Waar begin je? Met onze tips kom je hopelijk een heel eind.

Tips afval scheiden

  • Bakjes voor je dagelijks afval
    Zet een bakje voor het GFT-afval op het aanrecht en plaats bakken voor PMD-verpakkingen, papier en glas in de keuken, bijkeuken of schuur. Zet ze niet te ver weg. Een PMD-bakje op de badkamer kan ook veel restafval schelen.
  • Kies een plek voor spullen die naar het grondstoffenpark kunnen
    Wijs een plek in huis aan zoals de garage of de kelder waar je spullen kunt verzamelen die je op het grondstoffenpark gratis kunt inleveren, zoals metaal en oud ijzer, harde kunststoffen en wit piepschuim.
  • Gebruik de afvalscheidingswijzer
    Bedenk bij alles wat je wil weggooien bij welke afvalstroom het hoort. Gooi het niet meer automatisch bij het restafval, maar gebruik de afvalscheidingswijzer. Je vindt de afvalscheidingswijzer ook in de Milieu App.
  • Weet wat je koopt
    Kies in de winkel producten waarvan de verpakking gerecycled kan worden of kies nog liever voor producten zonder verpakking.
  • Zet je afval op tijd buiten
    Activeer je alarm in de Milieu App, zo vergeet je nooit meer om je afval buiten te zetten. Zo houd je thuis plek om je afval te scheiden.
  • Bied volle minicontainers of zakken aan
    Voor elke keer dat je restafval aanbiedt, betaal je een tarief. Maak de container of zak zo vol mogelijk, dat bespaart je kosten. Wij besparen zo brandstof en uitstoot, omdat we niet bij elk adres hoeven te remmen en kiepen.

Je zal merken dat afval scheiden na een tijdje heel gewoon wordt. Heb je huisgenoten of kinderen? Betrek ze erbij. Laat de kinderen bijvoorbeeld een bordje maken voor het afval of speel samen een quiz. Test hun kennis eens af en toe. Je zal verrast zijn!

Hulp nodig?

Twijfel je? Gebruik de afvalscheidingswijzer in de Milieu App of op deze website. Heb je vragen? Wij helpen je graag!

Hulp bij afval scheiden

Twijfel je waar iets hoort? Gebruik de afvalscheidingswijzer.

Afvalscheidingswijzer

Milieu App

Met de Milieu App heb je altijd handige informatie bij de hand.

Meer informatie