Beekdaelen Schinnen - grote omruilactie

Alle 140 en 240 liter containers van RWM in Amstenrade, Doenrade, Oirsbeek, Puth, Schinnen en Sweikhuizen worden voor het einde van het jaar omgeruild voor een nieuwe Rd4 container. Dit noemen we 'de grote omruilactie'.

Voor de grote omruilactie werken wij samen met DBI Nederland. Dit doen wij omdat het best veel werk is om alle containers om te ruilen en DBI hier veel ervaring in heeft.

Rd4 kan de containers van RWM niet oppakken om te ledigen. Dat heeft te maken met het type container. Om de containers vanaf 1 januari te kunnen ledigen, moeten wij dus alle containers omruilen.

Beekdaelen Schinnen - overige onderwerpen

De gemeente Beekdaelen wil graag één reinigingsdienst voor de hele gemeente. Na goed overleg met RWM en Rd4 is besloten dat Rd4 het werk van RWM overneemt in de voormalige gemeente Schinnen, vanaf 1 januari 2025.

Nee, de milieupas blijft geldig tot aan een eventuele verhuizing.

Ja, de ondergrondse containers in de gemeente blijven bestaan. Als je afval aanbiedt bij een ondergrondse restafvalcontainer, kun je dezelfde pas blijven gebruiken.

Afval en grondstoffen scheiden

Wat goed dat je je afval beter wil gaan scheiden! We helpen je graag op weg. Klik hier voor meer tips over afval scheiden of zoek een product op in de afvalscheidingswijzer.

Dit kun je heel eenvoudig opzoeken in onze afvalscheidingswijzer op onze website of Milieu App.

In de PMD-zak kun je verpakkingen van plastic, verpakkingen van metaal en drankkartons aanbieden. Hier vind je meer informatie over PMD-verpakkingen.

Als je twijfelt over iets kun je het ook opzoeken in de afvalscheidingswijzer.

Milieu App

Je kunt de Milieu App gratis downloaden in de App Store en de Google Play Store. Om de Milieu App te kunnen gebruiken heb je een smartphone nodig met een IOS of Android besturingssysteem (Apple: vanaf IOS 10.0 en Android: vanaf 6.0).

Klik hier voor meer informatie over de Milieu App.

Met de Milieu App heb je alle informatie over afval bij de hand. Kijk even in de kalender wanneer je afval wordt opgehaald of ga met je digitale milieupas naar het milieupark. Daarnaast vind je in de Milieu App een afvalscheidingswijzer en kun je melding maken van gedumpt afval. Tip: stel meteen een alarm in zodat je een seintje krijgt als het afval wordt opgehaald.

Klik hier voor meer informatie over de Milieu App.

Om de Milieu App te kunnen gebruiken heb je een smartphone nodig met een IOS of Android besturingssysteem (Apple: vanaf IOS 10.0 en Android: vanaf 6.0). Oudere toestellen kunnen helaas geen gebruik maken van de Milieu App.

Grondstoffenparken

Om toegang te krijgen tot het grondstoffenpark heb je een geldige milieupas en je legitimatiebewijs nodig.

Met een geldige milieupas en je legitimatiebewijs heb je toegang tot alle Rd4-grondstoffenparken in de regio en de milieuparken GR Geuls en Maas. Klik hier voor een volledig overzicht van alle grondstoffenparken.

Het meeste afval kun je gratis aanbieden. Voor een aantal afvalstromen moet je betalen. Klik hier voor een volledig overzicht van alle tarieven, selecteer dan eerst jouw grondstoffenpark. Deze informatie vind je ook gemakkelijk in onze Milieu App.

Milieupas

Als je de milieupas kwijt bent of als deze kapot is, kun je hier een nieuwe milieupas aanvragen.

Let op, als je verhuist hoef je zelf géén milieupas aan te vragen. Je ontvangt deze automatisch als wij je nieuwe adres van de gemeente doorkrijgen.

Vanwege privacyredenen mogen we dit niet telefonisch of per e-mail aan je doorgeven.

Zodra wij de gegevens van de gemeente ontvangen, sturen wij de milieupas automatisch naar je toe. Dit duurt meestal een paar werkdagen. Je hoeft de milieupas dus niet zelf aan te vragen.

Minicontainers

Nee, dat is niet mogelijk. We halen het afval bij je op, alleen op de inzameldagen die op je afvalkalender staan. Als je eerder je afval kwijt wil, kun je ervoor kiezen om je milieupas te activeren voor een ondergrondse container voor restafval en je afval daar aan te bieden.

Klik hier voor meer informatie over het activeren van je milieupas.

De aanbiedregels verschillen per inzamelmiddel.

Klik hier voor meer informatie over onze inzamelmiddelen.

De aanbiedtijden verschillen per inzamelmiddel.

Klik hier voor meer informatie over onze inzamelmiddelen.

Ondergrondse containers

De containers voor glas, papier en textiel zijn open voor iedereen. Soms heb je wel een milieupas nodig om een ondergrondse container te openen. Je pas is al voor deze containers geactiveerd.

De ondergrondse containers voor restafval en GFT-afval zijn alleen te openen met een geactiveerde milieupas. Als je pas is geactiveerd voor de container voor restafval, kun je automatisch ook afval aanbieden bij de naastgelegen container voor GFT-afval (mits aanwezig).

Voor meer informatie over alle containers klik hier.

Om je milieupas te activeren klik hier.

Soms zit er afval klem in de trommel of is er een storing en lukt het niet om deze te openen. Neem je afval in dat geval weer mee naar huis en geef de melding aan ons door via 045 5437100. Wij zorgen ervoor dat de container zo snel mogelijk gemaakt wordt.

Het is niet toegestaan om je afval naast een container te zetten. Je kunt hiervoor een boete ontvangen.

Ophaalafspraken

Ja dat kan, hiervoor dien je een ophaalafspraak te maken. Dat kun je zelf plannen via Mijn Rd4 of telefonisch via 045 5437100. Voor het aan huis ophalen van grofvuil wordt een tarief berekend. Klik hier voor alle aanbiedregels en het tarief.

Overlijden

Als iemand overlijdt, volgt er een uitschrijving uit ons systeem. Dit gebeurt automatisch, je hoeft een overlijden dus niet aan ons door te geven. De afvalstoffenheffing wordt stopgezet en onze dienstverlening houdt op. Als een nabestaande toch nog het grondstoffenpark wil bezoeken kan dat tot maximaal 3 maanden na het overlijden, op vertoon van de akte van overlijden en de oude milieupas. De normale tarieven en voorwaarden gelden dan.

De milieupas wordt na een overlijden geblokkeerd. Dat komt omdat vanaf dan de afvalstoffenheffing niet meer wordt betaald en wij geen dienstverlening meer mogen uitvoeren. Als je nog afval wil aanbieden bij de ondergrondse container, kun je ervoor kiezen om je eigen milieupas te activeren. Dit duurt meestal wel een aantal dagen. Klik hier voor meer informatie over het activeren van de milieupas.

Als je heel veel kringloopspullen ineens wil laten ophalen of als je een complete woning wil laten leegruimen, kun je een afspraak maken met onze inboedelservice. Klik hier voor meer informatie.

RD4U Kringloopshops

Het is helaas niet mogelijk om je aankopen te ruilen.

Op de spullen die we in de winkel verkopen zit geen garantie. Het is daarom belangrijk dat je alles goed controleert als je nog in de winkel bent.

Kleine apparaten kun je in de winkel testen op de hiervoor ingerichte testplek, vraag ernaar bij een van de medewerkers. Grote apparaten zoals wasmachines of vaatwassers kun je in de winkel niet testen. Deze zijn daarom door ons getest, dit kun je zien aan het rode label dat eraan hangt.

Verhuizen

Het is niet nodig om je verhuizing aan ons door te geven. De adreswijzigingen die je aan de gemeente doorgeeft, ontvangen wij automatisch via de gemeente.

Onze dienstverlening loopt tot aan de verhuisdatum die je aan de gemeente hebt doorgegeven. Tot dan betaal je namelijk ook afvalstoffenheffing voor de woning. Na deze datum kun je geen afval meer aanbieden.

Als een woning officieel onbewoond is, wordt er geen afvalstoffenheffing voor betaald. Hierdoor vervalt onze dienstverlening zoals het ledigen van minicontainers of toegang tot het milieupark.

Wil je toch al gebruik maken van onze diensten? Je kunt dan een aanvraag doen voor het eerder betalen van de afvalstoffenheffing. Dit kan via het formulier aanvraag afvalstoffenheffing.

Download het formulier hier

Maden verschijnen in je container doordat vliegen eitjes leggen in het afval. Uit deze eitjes komen maden, later veranderen ze in vliegen. Je kunt er overlast van hebben, maar er is gelukkig wat tegen te doen. Klik hier voor alle tips over het voorkomen en bestrijden van maden.

In de zomer als de temperaturen flink oplopen gaat je afval meer stinken. Dat komt omdat het rottings- en composteerproces sneller wordt ingezet bij hoge temperaturen. Als je in elk geval geen etensresten in de minicontainer voor restafval gooit, voorkom je dat deze container gaat stinken. Ook bij de GFT-container kun je stank beperken. Lees hier onze tips.

Bladeren mag je afvoeren via je minicontainer voor GFT-afval en op het milieupark. Sommige gemeenten plaatsen in de herfst bladkorven. Voor vragen hierover kun je bij je gemeente terecht. Ook voor vragen over het vegen van de straat kun je terecht bij de gemeente.

Snoeiafval mag via de minicontainer voor GFT-afval worden aangeboden. In het najaar halen we gesnoeide takken ook aan huis op. Lees meer...

Wij proberen in bijna alle weersomstandigheden het afval op te halen. Maar het komt ook wel eens voor dat we later zijn of helemaal niet kunnen komen.

Ook kan het voorkomen dat het zo hard heeft gevroren dat we het GFT-afval niet kunnen ophalen omdat het in de containers blijft plakken.

Kijk voordat je contact met ons opneemt eerst of er meldingen zijn over jouw straat. Je vindt deze informatie op onze website en in de Milieu App.

Lees meer over de winterregeling

Bekijk hier onze winterregeling waarin we precies omschrijven wat je kunt doen als je afval niet is opgehaald door gladheid of sneeuw.

Als het afval in de container teveel wordt aangeduwd of als het afval zit vastgevroren, valt het niet vanzelf uit de container als we deze omkiepen. Het is daarom belangrijk dat je het afval losmaakt voordat je de container aan de straat zet. Dat kun je eventueel met een schep doen. Gooi in de winter ook geen nat afval in de container want dat vriest heel snel vast.

Als er afval is achter gebleven na de lediging kun je dit de volgende keer weer aanbieden. Het is helaas niet mogelijk om hiervoor een extra afspraak te maken. Soms kunnen we voor het leegmaken van de minicontainer voor restafval wel eerder langskomen. Als je hiervan gebruik wil maken, neem dan contact met ons servicepunt op, 045 5437100. Let wel, je betaalt voor deze lediging dan nog een keer het normale tarief.

Restafval 4 wekelijks in Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem

Er wordt steeds minder restafval aangeboden omdat we ons afval goed scheiden. Het is daarom niet meer nodig om restafval elke 2 weken op te halen.

De verwachting is daarom ook dat het voor de meeste huishoudens goed te doen zal zijn om restafval 1x per 4 weken aan te bieden.

Om minder restafval aan te bieden is het belangrijk dat je je afval goed scheidt. Tips om je afval beter te scheiden vind je hier: https://rd4.nl/afval-scheiden

Als je je afval al heel goed scheidt en toch nog steeds veel restafval hebt kun je hier alle mogelijkheden bekijken: https://rd4.nl/vierweken/veel-...

In alle andere Rd4-gemeenten zamelen we al langer 1x per 4 weken in. Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten zijn de laatste gemeenten waar dit nu wordt ingevoerd.

Grondstoffentas

De Grondstoffentas is een grote roze tas waar je een aantal afvalstromen in kunt verzamelen. Het gaat om materialen die goed gerecycled of hergebruikt kunnen worden.

In de Grondstoffentas mag je dit aanbieden:

  • Harde kunststoffen
  • Oud ijzer
  • Opblaasbare artikelen
  • Piepschuim

Het maximaal toegestane gewicht is 12 kilo per Grondstoffentas.

De Grondstoffentas wordt opgehaald in Landgraaf en Kerkrade.