Asbest

Asbest werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Asbest kan zijn verwerkt in golfplaten (op schuurtjes of een aanbouw), afvoerbuizen en schoorstenen. Maar ook in andere materialen zoals plafondplaten, vensterbanken en vloerzeil. Of in losse spullen, zoals oude warmhoudplaatjes en bloembakken.

Asbestvezels zijn gevaarlijk als je ze inademt. Dat kan gebeuren als je ze breekt, er in gaat boren of zagen. Daarom zijn aan het aanbieden van asbest strenge regels gebonden.

Dit gooi je weg via

Grondstoffenpark

De grondstoffenparken zijn toegankelijk voor iedereen met een geldige milieupas. Lees meer...

Wat gebeurt ermee?

Asbest kan niet worden gerecycled maar kan ook niet worden verbrand. Het wordt gestort op speciale stortlocaties. Hier blijft de ingepakte en afgedekte asbest misschien wel voor eeuwig liggen.

Belangrijk om te weten

Voordat je gaat slopen dien je een melding te maken bij de gemeente.

Houd rekening met deze aanbiedregels als je asbest wil aanbieden bij het grondstoffenpark:

  • Verpak het asbest of asbestgelijkend materiaal in niet-luchtdoorlatend plastic verpakkingsmateriaal dat zo dik en sterk is dat dit tijdens het vervoer en de opslag niet scheurt.
  • Plak alle naden goed af.
  • Lever maximaal 35m² asbest aan.
  • Plak een grote sticker op het pakket en schrijf hier duidelijk 'ASBEST' op.

Belangrijk: wanneer de verpakking kapot is wordt het asbest of asbestgelijkend materiaal niet geaccepteerd.

Materialen die op asbest lijken worden als asbest behandeld. Ook als duidelijk is dat een product (bijvoorbeeld golfplaten met een NT-keurmerk) geen asbest bevat. Dit komt omdat het keurmerk bij de verwerking niet meer te zien is.