zelf inschatten

Wat is een kuub?

Bij een aantal ophaalafspraken en grondstoffenparktarieven gebruiken we voor het meten en berekenen van afval en grondstoffen vaak 1 kuub, oftewel 1m³.

Zo mag je bijvoorbeeld bij een ophaalafspraak van grofvuil maximaal 1m³ afval aanbieden. Maar hoeveel is eigenlijk een kuub?

Inschatten

1 kuub (1m³) is de inhoud van een kubus van 1 meter breed, 1 meter hoog en 1 meter diep.

Alle spullen die je in een kubus van 1x1x1 meter kunt doen, vallen dus binnen een kuub.

Lucht telt niet mee, dus in het geval van een tafel moet je inschatten hoe bijvoorbeeld een in stukken gezaagde tafel aangedrukt in de kubus zou passen.

Dit is een kubus van 1x1x1 meter.

In een kuub past 1.000 liter water.

Enkele voorbeelden van 1 kuub (1m³)

  • 15 verhuisdozen van 60 liter
  • 20 vuilniszakken van 50 liter
  • 1 tweepersoons- en 1 driepersoonsbankstel (combinatie)
  • 4 tweepersoonsmatrassen of 8 eenpersoonsmatrassen
  • 1 tweepersoons boxspringbed

Twijfel je?

Wanneer je een ophaalafspraak inplant, is het belangrijk dat je vooraf weet hoeveel kuub spullen of afval je gaat aanbieden. Een kuub berekenen is altijd een kwestie van inschatten. Onze medewerkers doen dit dagelijks en hebben hier oog voor gekregen. Als je thuis twijfelt hoeveel spullen of afval je hebt, neem dan contact op met het Rd4 Servicepunt.

Voor een bezoek aan het grondstoffenpark is het niet nodig dat je thuis het aantal kuub berekent, tenzij je van plan bent om veel in te leveren. Je mag namelijk maximaal 5m³ brengen per grondstoffenparkbezoek.

Grondstoffenparkbezoek: sorteer alvast thuis

Als je de afvalstromen goed voorsorteert, maak je het onze medewerkers makkelijker om in te schatten hoeveel kuub je van elke afvalstroom bij je hebt. Zo kunnen we je beter en sneller helpen.

Bij de ingang van elk grondstoffenpark staat een kubus. Deze kubus geeft aan hoe groot een kuub (1m³) is en helpt je inschatten.

Ophaalafspraak grofvuil

Grofvuil aan huis laten ophalen? Plan direct je afspraak in.

Naar Mijn Rd4

Milieuparken

Bekijk hier alle milieuparktarieven.

Naar de tarieven