Nieuws

het grondstoffenpark heeft toekomst

Afscheid van het woord milieupark

De milieuparken van Rd4 heten nu grondstoffenparken. Daarmee nemen we afscheid van het woord milieupark.

Geen afval maar grondstoffen
Uit ons afval halen we grondstoffen, ons afval zit er vol mee. Daarom past de naam grondstoffenpark veel beter bij onze parken. Waar vroeger vooral afval werd verzameld op het milieupark, draait het nu om grondstoffen. Er worden grondstoffen gescheiden voor recycling en hergebruik. Nu bijna alle borden op de parken zijn vervangen, kunnen we het woord milieupark helemaal loslaten.

Toekomst
Het woord milieupark wordt al bijna 30 jaar in onze regio gebruikt. Het zal daarom best even wennen zijn aan de nieuwe naam. Maar het grondstoffenpark heeft een toekomst. We blijven op zoek naar manieren om meer grondstoffen te behouden. We volgen de ontwikkelingen op dat gebied in Nederland en de rest van de wereld op de voet. Zo hebben we het laatste jaar bijvoorbeeld opblaasbare artikelen en piepschuim aan onze grondstoffen toegevoegd. De meeste van deze recyclebare stromen zijn gratis in te leveren. Komend jaar worden matrassen en niet geïmpregneerd hout ook helemaal gratis, omdat ze steeds beter gerecycled kunnen worden. Zo hopen we de komende jaren nog meer mooie stappen te maken.

Wat zijn grondstoffen?
Grondstoffen zijn materialen die nodig zijn om een product te maken. Voor het maken van een mobiele telefoon zijn bijvoorbeeld koper, goud, aluminium en zilver nodig. Plastic wordt gemaakt van aardolie. Deze grondstoffen haalden we vroeger vooral uit de aarde. Omdat we nu weten dat de voorraad grondstoffen uit de aarde steeds verder opraakt, zoeken we naar alternatieven. Het opnieuw gebruiken van grondstoffen uit ons afval is daar een mooi voorbeeld van.