Nieuws

Aparte inzameling opblaasbare artikelen

Lever jouw opblaasbare producten gratis in bij Rd4

De zomer is in volle gang! We zoeken de verkoeling op bij het zwembad en nemen dan graag onze strandballen of vrolijke opblaasfiguren mee. Maar wat doe je ermee als ze lek zijn en je ze kwijt wil? Bij Rd4 kun je opblaasbare artikelen vanaf vandaag (23 augustus 2022) gratis en apart inleveren op alle milieuparken van Rd4 (behalve de milieuparken in Valkenburg en Maastricht, Beatrixhaven en Randwyck).

Waarom apart inzamelen?

Voorheen werden kapotte opblaasproducten bij het restafval of het grofvuil gedaan om daarna te worden verbrand. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar we raken ook kostbare grondstoffen kwijt. Deze producten zijn gemaakt van zacht PVC en dat is prima te recyclen. Door ze apart in te zamelen kunnen ze worden verwerkt tot grondstof om nieuwe producten van te maken, zoals tuinslangen, schoenzolen, slippers en zelfs dakbedekking.

Wat mag er in de container?

Alle opblaasartikelen van zacht PVC. Het gaat om alle plastic dingen die je op kan blazen, behalve ballonnen, voetballen en opblaasbare zwembaden (hier zit PET in verwerkt). Denk aan strandballen, zwembanden en -bandjes en opblaasfiguren. Luchtbedden mogen ook, behalve als er een velours of fluwelen laag op zit.

Waarom niet bij het PMD?

Onder PMD vallen alle verpakkingen die zijn gemaakt van plastic of metaal en alle drankkartons van sappen of zuivel. Opblaasartikelen zijn géén verpakkingen, maar gebruiksvoorwerpen en horen niet thuis in het PMD-afval, omdat ze anders zijn van samenstelling. De recyclinginstallatie waar PMD naartoe gaat, kan geen lekke strandballen of luchtbedden verwerken. Het kan zelfs zorgen voor afkeur van PMD en storingen in de installatie. Doe opblaasartikelen daarom niet bij het PMD, maar lever ze apart in bij onze milieuparken.