De proef met de Grondstoffentas in Landgraaf en Kerkrade stopt. Dat hebben de gemeenten samen met Rd4 besloten. Ondanks het succes onder de inwoners en de goede inzamelresultaten, blijkt verlenging van de proef op dit moment niet wenselijk.
Sorteercentrum
Via de Grondstoffentas konden inwoners van Landgraaf en Kerkrade harde kunststoffen, EPS (piepschuim), opblaasbare artikelen van PVC en metalen aanbieden. Het afgelopen jaar is er 140.000 kilogram via de tas ingezameld. In ons sorteercentrum werd alles gescheiden. Door de intensieve handmatige werkzaamheden bleek dit proces zeer arbeidsintensief. We zijn er dan ook niet zeker van of deze methode de juiste aanpak is voor het inzamelen van deze grondstoffen in de toekomst. Daarna gingen de grondstoffen via een sorteerder naar een verwerker, om er weer nieuwe producten van te maken.
Lage vraag naar grondstoffen
Het grootste deel uit de Grondstoffentas bestond uit harde kunststoffen (44%). Omdat nieuwe grondstoffen voor harde kunststoffen op dit moment zeer goedkoop zijn, is de vraag naar gerecyclede grondstoffen laag. Sorteerders kunnen hierdoor hun gerecyclede producten moeilijk verkopen. In de toekomst worden bedrijven verplicht om een deel gerecyclede grondstoffen te gebruiken. Maar zover is het nog niet.
Laatste inzameling
In november worden de laatste Grondstoffentassen opgehaald. Je kunt hiervoor de kalender in de app aanhouden. Als je nog een tas overhebt, kun je deze gebruiken om de spullen naar het grondstoffenpark te brengen. Daar kun je de spullen die in de tas mochten nog steeds gratis inleveren.
Toekomst
Of de Grondstoffentas ooit terugkomt, zal vooral afhangen van de ontwikkelingen op het gebied van inzameling en de kosten en opbrengsten op de afzetmarkt van kunststoffen. Wij houden dit goed in de gaten.
Graag bedanken we de inwoners van Landgraaf en Kerkrade voor hun medewerking aan de proef met de Grondstoffentas.