Op 7 en 8 september komen 125 technasiumleerlingen van het Sint Maartenscollege uit Maastricht op bezoek bij Rd4 in Heerlen. Ze krijgen dan alle informatie die ze nodig hebben voor hun nieuwe project ‘Upcycling’.

Nieuw jasje
De leerlingen van Havo en VWO 2 moeten voor dit project een meubel, woonaccessoire of fashion item upcyclen. Bij upcyclen wordt een oud product omgetoverd tot een nieuw gelijkwaardig product of soms zelfs tot een product met meer waarde. Denk aan een oude kast die in een nieuw jasje wordt gestoken of een kapotte spijkerbroek waar een mooie tas van wordt gemaakt.

Presenteren
De leerlingen gaan niet zomaar aan de slag. Ze moeten een aantal fases doorlopen voordat ze tot hun eindproduct komen. Als alle eindproducten klaar zijn, moeten ze deze aan een jury presenteren. Het item dat uiteindelijk als beste wordt uitgekozen, wordt in een van de RD4U kringloopshops gepresenteerd en uiteindelijk verkocht.

Voor de leerlingen is het een project waar ze veel van kunnen leren.

Werkgelegenheid
Ook voor Rd4 is het erg interessant. Een deel van de opdracht bestaat voor de leerlingen uit het schrijven van een handleiding en het maken van een kostprijsberekening. Hiermee kan Rd4 later zelf vergelijkbare producten upcyclen, eventueel samen met haar partners. Upcyclen zorgt zo niet alleen voor een stukje waardevermeerdering en behoud van producten, maar ook voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wij kijken in elk geval uit naar een leuke samenwerking met het Sint Maartenscollege en wensen alle 125 leerlingen alvast heel veel succes en plezier met het upcycle project!