De komende maanden worden bij veel rest- en GFT-afvalroutes onze achterladers vervangen door zijladers. Het aanbieden van je container werkt bij een zijlader anders dan bij een achterlader.

Als in jouw straat een zijlader wordt ingezet, informeren we je via een informatiekaart die we aan je container hangen. We zetten je container dan op de plek waar je deze de volgende keer dient aan te bieden. Dat kan ook aan de overkant van de straat zijn. Ook vragen we je om de container andersom te zetten, met de handgreep aan de kant van de stoep. De opening van de deksel zit dan aan de straatkant. Zo valt de deksel vanzelf open als we de container omkiepen boven de wagen.

De komende maanden zien we als een overgangsfase. Verschillende routes worden omgezet, vanaf 1 januari maar ook later in het jaar. Tijdens de overgang worden richters ingezet. Dit zijn mensen die meelopen om de containers goed te zetten, zodat de chauffeur kan blijven zitten.

Wordt er in jouw straat al met een zijlader ingezameld? Dan verandert er niets voor jou.

Wat is een zijlader?

Bij een zijlader wordt het afval aan de zijkant van de wagen opgepakt en zit de chauffeur aan de rechterkant van de wagen. Op de wagen zit een camera ter hoogte van de hefarm. De chauffeur ziet op een scherm in de cabine de hefarm en kan deze zo richten om de container op te pakken. Er zijn in principe geen beladers nodig. Het grootste voordeel is dan ook dat we op elke wagen met minder mensen hoeven te werken. Zo houden we de kosten zo laag mogelijk.

Een Rd4 wagen ledigt een GFT-container.

Categorieën
Minicontainers