Op woensdag 11 september was Emile Roemer in Heerlen. De aanleiding was de officiële opening van de nieuwe locatie van het Textiel sorteercentrum. Aan de Sourethweg in Heerlen wordt sinds kort al het ‘afgedankte’ textiel uit de regio gesorteerd. Het gaat om het textiel dat onder andere bij Rd4 wordt aangeleverd via textielcontainers, BEST-tassen, grondstoffenparken en kringloopwinkels.
Roemer voerde de speciale openingshandeling uit en sprak zijn waardering uit voor de bijzondere bijdrage van het sorteercentrum aan de circulariteit en sociale werkgelegenheid in Limburg.
Sociale werkgelegenheid
Het Textiel sorteercentrum van Rd4 werkt al sinds de opening in 2014 met mensen uit het sociaal domein. Dagelijks sorteren 85 medewerkers honderden stukken schoenen, tassen, kleding en ander textiel. Dit doen zij in een tempo en met werkzaamheden die bij hen passen. Rd4 werkt hierbij nauw samen met WSP als werkgever. Rd4 verzorgt de logistiek, aanlevering van textiel, de inrichting en de afzet.
Ambitie om te groeien
Het Textiel sorteercentrum was toe aan een nieuwe locatie. De oude plek werd te klein voor de 2,8 miljoen kg textiel die er jaarlijks wordt verwerkt. Naast het textiel uit de 10 Rd4-gemeenten komt ook het textiel uit Midden-Limburg via RD Maasland naar het sorteercentrum, net als het textiel uit Maastricht, Meerssen en Valkenburg. Met de nieuwe locatie wordt getracht om ook de blik te verruimen en worden momenteel mogelijkheden onderzocht ook met de blik op de Euregio.
Kringloopwinkels en buitenland
Na de sortering gaat het textiel rechtstreeks naar de kringloopwinkels, waaronder die van Rd4. Een ander deel gaat naar landen in Europa en Afrika. Textiel dat niet meer geschikt is voor hergebruik gaat naar verwerkers die er isolatiemateriaal voor de bouwsector van maken. Of naar de automobielindustrie die er onder andere hoedenplanken of warmte- en geluidsisolatie voor nieuwe auto’s van maken. Textiel in de prullenbak gooien is in elk geval echt niet meer van deze tijd.