BEST-tas

BEST-tassen zijn er voor iedereen en kunnen gratis worden afgehaald bij verschillende afhaalpunten. Via de BEST-tas kun je boeken, elektrische apparaten, speelgoed, textiel en niet breekbare kleine kringloopspullen op een makkelijke manier aanbieden.

Aanbiedregels

 • Zet de BEST-tas uiterlijk om 08.00 uur buiten, in de buurt van je voordeur.
 • Bied de tas niet eerder dan de avond vóór de inzameling aan.
 • Zet de BEST-tas zo dicht mogelijk bij je voordeur. Zorg er wel voor dat de tas zichtbaar is voor onze chauffeurs.
 • Je ontvangt automatisch een nieuwe tas in de brievenbus (maximaal 2 per inzamelronde).
 • Woon je in een appartement of flatgebouw? Zet dan je huisnummer op de tas om zo een nieuwe tas in je brievenbus terug te krijgen.
 • Maak de tas niet te zwaar. Het maximaal toegestane gewicht is 12 kilo per tas.
 • Gebruik alleen officiële BEST-tassen.
 • Best-tassen zijn gratis verkrijgbaar bij verschillende afhaalpunten.

Tips

 • Kijk in je afvalkalender wanneer de BEST-tas bij jou wordt opgehaald.
 • Bied alleen spullen aan die qua grootte in de BEST-tas passen. Spullen die te groot zijn worden niet door ons meegenomen.
 • Als je niet genoeg BEST-tassen hebt voor al je spullen, mag je ook een andere tas of doos naast een BEST-tas zetten. Belangrijk is dat er altijd minimaal één BEST-tas wordt aangeboden.
 • Breekbare spullen zoals glaswerk of servies mogen niet in de tas worden aangeboden. Je kunt deze wel in een doosje naast de tas zetten.
 • BEST-tassen worden met de hand ingezameld en de spullen worden ook met de hand gesorteerd in het sorteercentrum. Gevaarlijk afval mag je daarom nooit via de BEST-tas aanbieden. Zorg er ook voor dat alle apparaten leeg zijn (haal bijvoorbeeld de olie uit de frituurpan voordat je deze aanbiedt).

Wat gebeurt er met jouw BEST-tas?

Na de inzameling worden alle BEST-tassen naar het BEST-sorteercentrum in Heerlen gebracht. Hier worden alle spullen gesorteerd. Kapotte elektrische apparaten gaan via Wecycle naar gespecialiseerde recyclingbedrijven. Daar worden alle grondstoffen verwijderd en gerecycled. De apparaten die wel nog werken worden in de kringloopshops verkocht, net als de boeken, het speelgoed en het textiel. Zo worden heel veel grondstoffen gespaard en opnieuw gebruikt.

Naast de milieuvoordelen zijn er ook financiële voordelen. Restafval is namelijk een dure afvalstroom. Deze spullen horen niet in het restafval thuis. En als ze niet verbrand hoeven te worden, besparen we deze hoge kosten.

Het inzamelen en sorteren van de BEST-tas levert ook een positieve bijdrage aan de sociale werkvoorziening in de regio. De tassen worden uitgepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het textiel gaat naar het Textiel sorteercentrum, waar het verder wordt gesorteerd in verschillende textielsoorten. Dit gebeurt ook door mensen die minder kansen op de gewone arbeidsmarkt hebben. En daar zijn we best een beetje trots op!

Klik hier als je meer wil weten over het aanbieden van Kleine elektrische apparaten, Textiel of Kleine kringloopspullen

BEST-tas nodig?

Hier vind je alle afhaalpunten.

Afvalkalender

Kijk in je afvalkalender wanneer jouw BEST-tas wordt opgehaald.

BEST-tas inleveren?

De BEST-tas kun je inleveren bij de Rd4 grondstoffenparken en RD4U kringloopshops.