Van GFT-afval naar compost

Bij Rd4 praten we niet meer over afval, maar over waardevolle grondstoffen. Zo wordt van jouw GFT-afval compost gemaakt. Compost wordt gebruikt in de natuur als bodemverbeteraar. Daarom is het erg belangrijk dat het GFT-afval niet wordt vervuild met afval dat er niet in thuishoort.

Door je GFT-afval goed te scheiden help je mee de compost en daarmee de natuur schoon te houden.

Wat mag er wel in en wat niet?

Gebruik van biozakken bij GFT-afval

Gebruik nooit plastic zakjes of zakken om je GFT-afval in te doen. GFT-afval wordt namelijk gecomposteerd en plastic zakken kunnen dit proces vertragen of zelfs verhinderen. Wil je toch graag je GFT-afval verzamelen in zakjes of zakken, gebruik dan alleen biozakjes. Deze zijn niet van plastic gemaakt.

  • Composteerbare zakjes tot 120 liter
    Alleen toegestaan als er een kiemplantlogo of een OK compost logo op staat, zoals hieronder getoond:


  • Composteerbare zakken groter dan 120 liter
    Alleen toegestaan als er een kiemplantlogo én OK compost logo op staat, zoals hieronder getoond:Let op: als je een zak gebruikt die je om de rand van de container hangt, haal deze dan van de rand af voordat je de container aanbiedt. Zo voorkom je dat de zak blijft vasthangen en het afval tijdens de lediging uit de container valt.

Alle andere soorten zakjes of zakken die niet voorzien zijn van een kiemplantlogo of milieukeurmerk, zijn niet toegestaan. Gebruik geen plastic zakken voor jouw GFT-afval.

Afvalscheidingswijzer

Twijfel je in welke bak of container je afval hoort?
Gebruik de afvalscheidingswijzer in de Milieu App of klik hier.