Grondstoffentas
De Grondstoffentas is een grote roze tas waar je een aantal afvalstromen in kunt verzamelen. Het gaat om materialen die goed gerecycled of hergebruikt kunnen worden.
In de Grondstoffentas mag je dit aanbieden:
- Harde kunststoffen
- Oud ijzer
- Opblaasbare artikelen
- Piepschuim
Het maximaal toegestane gewicht is 12 kilo per Grondstoffentas.
De Grondstoffentas wordt opgehaald in Landgraaf en Kerkrade.
De Grondstoffentas is een grote roze tas. We hebben voor deze kleur gekozen omdat de tas goed moet opvallen. Zo kunnen onze medewerkers de tas op straat goed zien.
In oktober krijgen alle huishoudens van Landgraaf en Kerkrade een startpakket. Hierin zit een brief, een folder, een Grondstoffentas en een BEST-tas.
Als je na 23 oktober nog geen informatiepakket hebt gekregen en je woont wel in Landgraaf of Kerkrade, neem dan contact met ons op via het speciale contactformulier.
Ja, er zijn voor jou als inwoner van de gemeente Landgraaf of Kerkrade geen kosten aan verbonden. De tas en de inzameling zijn gratis.
De Grondstoffentas wordt vanaf 1 november 2023 opgehaald in Landgraaf en Kerkrade.
Kijk voor de inzameldagen in de Milieu App en op Mijn Rd4.
De Grondstoffentas zet je het beste op de plek waar je ook de BEST-tas aanbiedt. Meestal is dit zo dicht mogelijk bij je voordeur, maar wel zo dat onze medewerkers de tas goed kunnen zien.
Woon je in een flat of appartement? Vergeet dan niet je adres op de tas te schrijven zodat je ook weer een nieuwe tas krijgt.
We starten met de inzameling in november 2023 in Landgraaf en Kerkrade. Dat is een proef, dat betekent dat we eerst gaan kijken of het een succes wordt. Als de inwoners, de gemeente en Rd4 het een succes vinden, zal de Grondstoffentas ook in andere gemeenten worden ingevoerd.
Inwoners van Landgraaf en Kerkrade ontvangen in oktober een startpakket. Daar zit de eerste Grondstoffentas in. Na de inzameling ontvang je meteen een nieuwe tas in je brievenbus. Als je geen tas hebt gekregen of je bent de tas kwijt, haal dan een nieuwe tas af bij de BEST-tas afhaalpunten in Landgraaf en Kerkrade.
In de Grondstoffentas mag je dit aanbieden:
- Harde kunststoffen
- Oud ijzer
- Opblaasbare artikelen
- Piepschuim
Het maximaal toegestane gewicht is 12 kilo per Grondstoffentas.
Ja, dat kan. De BEST-tas en de Grondstoffentas worden op dezelfde dag opgehaald. Als je spullen hebt voor in de BEST-tas én spullen voor in de Grondstoffentas, mag je ze allebei buiten zetten.
We hopen dat je de tas pas aanbiedt als deze goed gevuld is. Het kost veel tijd om elke tas op te halen en als de Grondstoffentas te licht is kan deze wegwaaien.
Spaar dus liever even door totdat je tas beter gevuld is.
Als je spullen hebt die er qua materiaal wel in mogen, maar niet in de tas passen, mag je deze ook naast de tas zetten. Als je verder geen spullen voor in de tas hebt, bind de tas dan aan de spullen vast of plak de tas er op. Het is belangrijk dat onze collega's die de tassen ophalen goed kunnen zien dat de spullen voor hen bedoeld zijn.
Nee, zeker niet. Als je met deze spullen liever zelf naar het milieupark gaat is dat natuurlijk ook goed. We vragen je alleen om de spullen niet bij het restafval weg te gooien. Zo kunnen we belangrijke grondstoffen behouden en weer opnieuw gebruiken.
Omdat het een proef betreft hebben we de kalender niet uitgebreid met een nieuwe afvalstroom. We weten namelijk nu nog niet of de Grondstoffentas blijft.
Voor nu kun je de inzameldagen van de BEST-tas aanhouden. Deze vind je in de Milieu App en op Mijn Rd4.
De komende jaren moeten we veel meer grondstoffen uit ons gewone afval halen. Nederland wil in 2050 helemaal circulair zijn.
We hopen via de Grondstoffentas meer grondstoffen te behouden. Restafval en grofvuil verwerken is duur en alle grondstoffen die er nog inzitten gaan verloren. Door ze apart te houden, kunnen ze worden hergebruikt of gerecycled.
De Grondstoffentas wordt na inzameling bij het Rd4 Sorteercentrum in Heerlen uitgepakt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De spullen worden gesorteerd en gaan daarna naar gespecialiseerde verwerkers.
Het streven is dat alle spullen worden hergebruikt of gerecycled.